14.01.2012

NAZIM HİKMET 110 YAŞINDA



15 Ocak Pazar sabahı saat 11 Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, 110'uncu doğum gününde şair Nazım Hikmet'i anacak.

15 Ocak Pazar sabahı saat 11.00'de, Nazım Hikmet'in İstanbul'dan ayrıldığı son yer olan Tarabya'da buluşacak olan Nazım dostları, burada şair için denize çiçek atacaklar. Saat 15.30'da Beşiktaş Akatlar Kültür Merkez'inde Nazım Hikmet Tiyatro Afişleri Sergisi açılacak, saat 16.00'da ise "Geçmişten Geleceğe Nazım Hikmet" başlıklı panel düzenlenecek. Panel konuşmacıları Cevat Çapan, Konur Ertop, Turgay Fişekçi, Doğan Hızlan ve Timur Selçuk olacak. Doğum günü etkinliği aynı günün akşamı Etiler Mustafa Kemal Kültür Merkezi'ndeki (MKM ) "Kardeş Türküler" konseriyle son bulacak. Program Nazım Hikmet Vakfı ve Beşiktaş Belediyesi işbirliği ile hazırlandı.


Nazım HİKMET bundan 110 yıl önce selanikte dünyaya geldi.İlk şiiri olan Feryad-ı Vatan'ı 12
yaşındayken(1913)   yazdı.Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Moskova Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesin de siyasal bilgiler ve iktisat okudu.Moskova da devrimin ilk yıllarına tanıklık etmiştir.1924 yılında ilk şiir kitabını Moskova da yazdıktan bir süre sonra ülkesine geri dönen usta şair aydınlık dergisinde çalışmaya başlar.Dergide yayınlanan bazı şiirlerinden dolayı hakkında dava açılan şair Moskovaya geri dönmek zorunda kalmıştır.1928 yılında çıkarılan afla türkiyeye geri dönen şair Resimli Ay dergisinde çalışmaya başlar.1938 Yılında 28 yıl hapse mahkum edilen usta şair 12 yıl çeşitli cezaevlerin de tutuklu kaldıktan sonra öldürüleceği endişesiyle Stalin yönetimindeki Soveyetler birliğine geri döner.Nazım Hikmet 1951 yılında bakanlar kurulu tarafından vatandaşlıktan çıkarılmıştır.
   
   "Nazım Hikmet kendi çağında açılan barış kampanyalarının destekçisiydi. Şiirlerinde  bunu görürüz; Hiroşima felaketi üzerine yazdığı şiirler, nükleer karşıtı duruşunu ortaya koyar. 'Küçük Kız' ve 'Japon Balıkçısı' şiirleri dünya barışı üzerine yazılmış en güzel, en pozitif şiirler arasındadır." 
"Nazım Hikmet dünya haklarının barış içinde yaşama ve özgürlük istemlerini haykırmıştır".Dünyanın iki kutupa bölünmesi ve çatışmaların artması üzerine Nazım Hikmet dünya barışı için sesini yükselten diğer şair ve yazarlarla birlikte hareket etmeye başladı.Özellikle Pablo Neruda ile birlikte barış hareketlerine sanatlarıyla destek verdiler.Onun Hiroşima ile ilgili yazıp 'çocuklar şeker yiyebilsinler' dediği, Japon balıkçısını anlattığı şiirleri, Picasso'nun 'Barış Güvercini' gibi barış hareketinin sembolü olmuştur."
   
    Nazım Hikmet Şiiriyle ve eylemiyle, yaşamında ve ölümünde, insanları tavır almaya zorlamış büyük bir şairdir.soylu bir ailenin çocuğu olmasına rağmen içinde bulunduğu sınıfa ihanet etmiş ezilenlerin yanında yer almıştı.Çok uzun olmayan siyasal yaşamında Nazım Hikmet TKP için de bir muhalif tavır örgütlemeyi başarmıştı. 
  
Tatlı maval dinlemekten gayrı usandık.
Artık
hepinizin kafasına
şu
daaaaaank
desin:
Köylünün toprağa hasreti var,
toprağın hasreti
makinalar!
     Nazım Hikmet 3 Haziran 1963 te Kalp krizi sonucu Moskovada  yaşamını yitirdi.

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Tüm Hakları Saklıdır | Site İçerikleri - İzinsiz Kullanılamaz | Adnan BALCI