10.06.2012

TARAFTAR OLMAK




SPOR TARAFTARLIĞI KAVRAMI ÜZERİNE KARALAMALAR
Öncelikle yazıma başlamadan taraftar kime denir,sözlük anlamı nedir ona bakalım.TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğüne göre taraftar :”Sporcunun veya sporcuların temsil ettikleri renklere, kulübe veya bayrağa bağlı kimse” olarak anlamlandırılmaktadır. İçerde ve dışarda,yağmurda ve çamurda her koşulda takımını destekleyen aynı zamanda rakip takımı ve taraftarını düşman olarak görmeyen,kendine duyduğu saygıyı rakibinede gösteren kişidir taraftar.
Türkiyedeki taraftarlık kavramı 3 temmuzdan bu yana yaşanan olaylarla birlikte(futbolda şike ve teşvik iddiaları) TDK nın sözlük anlamında belirttiği anlamı çok da temsil eder gibi görünmüyor. Bazıları için taraftarlık bir zevkten öte bağımlılıktır,yaşama nedenidir,politikadır,kimliktir.İşte bu taraftarlar   için tuttuğu takım bir spor kulubunden mi ibaret yoksa onun için daha öte bir anlam mı ifade ediyor diye sorarsanız, ülkemizde verilecek cevap zannedersem spor kulübü olmanında ötesinde bir anlam ifade etmektedir. Taraftarlık spor kulübune olan sevgiden,o kulübun bayrağına,renklerine, sporcularına duyulan sevgiden çıkıp yöneticilere olan bir bağlılık halini aldı.Bu durumu son zamanlarda şike olaylarıyla ortaya çıkan görüntülerden de anlamak hiçte zor olmuyor.Taraftarlar Takımın oynadığı güzel oyun,takımın  renklerine olan sevgisinden değilde yöneticilerin topluluğu yönlendirmedeki ‘başarı!’sından etkilendikleri için takımları yerine ‘yönetici’lerini destekler hale geldiler.Durum o kadar vahim bir hal aldıki  sporcuların üzerine bıçak atacak kadar kendinden geçer hale geldi insanlar.Bu örnekleri sosyal medya ile de örneklendirebiliriz.Facebook ve twitterdan içlerinde yaşını başını almış abilerde olmak üzere  rakip takıma karşı ağza alınmayacak küfürleri sıkılmadan ve yüzleri kızarmadan ileti olarak paylaşabiliyorlar.Avrupanın özellikle de İngilterenin 1980-’90 li yıllarda yaşadığı taraftar şiddetinin(holiganizm) aynısını aradan geçen yaklaşık 25-30 yıldan sonra ülkemizde (3. Dünya ülkesi) yaşamaya başladık.Kendimizi kandırmayalım biz sporsever falan değiliz.Kendi başarısızlıklarımızı ve sorumsuzluklarımızı rakip takım ve taraftarına hatta sporcusuna yüklemeye devam ettiğimiz sürece bu olaylarlar tırmanarak devam edecek ve bu durumdan hepimiz zarar göreceğiz.
Durumun bu vahimlikten çıkarıp ilginç taraftar eylemi ve pankartlarıyla yazımıza son verelim.Fenerbahçe ile Galatasaray taraftarları arasında güzel göndermeler,ilginç espriler de olmuyor değil.Bakın bunlardan bazıları;
olaylı roma-gs macından sonraki hafta fenerbahçeliler tarafından açılmış bi pankart:
"roma polisine uzanan eller kırılsın”  --- fb-gs maçından ilginç bi pankart:
(barcelona maçında elektrikler 15 dk için kesilmişti)
“teröre son-fenere edison” ---
ankara 19 mayıs stadyumu'ndan ankaragücü taraftarı pankartları:
- tak tak tak... kim o?.... öcüüüüü....anaaaa yine mi ankaragücü
- gururluyuz güçlüyüz ankaragüçlüyüz --- Beşiktaşlı taraftarların kadıköyde Ortega için açtığı ispanyolca Korkak tavuk Ortega pankartı--- Beşiktaş taraftar grubu Çarşının açtığı politik içerkli ve aynı zamanda esprili pankartlar da ayrı bir güzeldir.
Bakın birkaç güzel taraftarlık örneğide avrupadan; manchester united'ın sahibinin paragozlulugunu eleştiren "futbol sevdalısı taraftarlar" 7. lig'de oynamaya başlayan "fc united of manchester" diye bir kulüp kurarlar ve bu takımın her maç 5 bin kişiye oynamasını sağlarlar.
Almanya Regionalliga (4. lig) Kuzey Grubu'nda mücadele eden FC Magdeburg takımının taraftarları gol atamayan futbolcularına okla kaleyi göstererek ilginç bir eylemle gündeme geldiler.
Taraftarlar sadece takımlarıyla ilgili eylemlerde bulunmuyorlar bunun yanında sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyorlar.Benim de tribünde bulunduğum bir maçta Beşiktaş Çarşı taraftar topluluğu Wan depremi sonrasında soğuktan üşüyen vanlılarla birlikte oılduklarını göstermek amacıyla üzerlerinde bulunan mont,atkı ve berelerini Wana gönderilmek üzere sahaya attılar ve tribünde kocaman bir güneş resmiyle birlikte size sevgimiz sokağın taVANı kadar yazılı afişi açtılar.Benim şahit olduğum ve işte budur dediğim en önemli taraftarlık olayıdır.
Reklamlarımıza Tıklayarak bize destek olabilirsiniz.

 
Tüm Hakları Saklıdır | Site İçerikleri - İzinsiz Kullanılamaz | Adnan BALCI